Sezonowość w diecie, czyli o co właściwie w tym chodzi
Okres późnej wiosny i lato to najlepszy czas do zwiększenie w swoim codziennym menu ilości warzyw i owoców. Dodatkowo ważne jest zaznaczyć, że samo określenie „sezonowość” odnosi się do warzyw, owoców i ziół, czyli produktów o krótkim okresie przechowywania. To właśnie produkty warzywne i owocowe wybierane dokładnie wtedy, kiedy przypada ich sezon występowania w przyrodzie mają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Produkty sezonowe to bomba witaminowa dla naszego organizmu, spożywając suplementy witaminowo-mineralne nigdy nie zaspokoimy potrzeb organizmu przy pomocy sezonowych warzyw i owoców. To właśnie teraz stragany warzywne i owocowe kuszą nas bogactwem kolorów i soczystości, wręcz wołając do nas, abyśmy te produkty spożywali pełnymi garściami.
Wyjątkową grupą produktów są zboża. Ich nie dotyczy sezonowość. Dlaczego? Produkty te znakomicie się przechowują i zachowują swoje wartości odżywcze, dlatego ich spożycie dostarczy tyle samo składników odżywczych o każdej porze roku.
Wybierając produkty sezonowe, a jeszcze lepiej te lokalne, (które egzystują dokładnie w takim samym środowisku jak my) dostarczamy organizmowi najlepszej jakości składników odżywczych, które będą szybciej i lepiej wykorzystane przez organizm niż produkty nie występujące u nas naturalnie. Poza tym produkty, które są do nas sprowadzane (dotyczy to również produktów, które w okresie letnim występują u nas naturalnie, a w zimie są sprowadzane), aby dotarły do nas w odpowiednim składzie są zrywane, jako niedojrzałe, następnie pakowane do kontenerów z użyciem środków chemicznych. Dlaczego ta chemia? A, to dlatego aby produkty przetrwały transport, ale również aby stopniowo dojrzewały.
Jedź warzywa i owoce
Okres późnej wiosny i lata to również dobry czas na wprowadzenie w swoim sposobie odżywiania modyfikacji. To najlepszy czas, aby nasze codzienne odżywianie opierało się na produktach roślinnych, czyli warzywach i owocach. Owoce i warzywa spożywane w okresie ich naturalnego dojrzewania zawierają o wiele więcej substancji antyoksydacyjnych niż te, spożywanych poza sezonem.
Zresztą, co się oszukiwać. Każdy chyba wie jak smakuje pomidor w okresie lipiec-sierpień, a jak w miesiącach zimowych? Ten letni pachnie, kusi pięknym kolorem, ale również bogactwem odmian, smaków, jest soczysty. A ten zimowy? No cóż, dla mnie smakuje jak wata, bez smaku i zapachu. W okresie zimowym najlepszym wyborem dla nas są kiszonki. Jednak pojawia się, coraz więcej informacji, że dobrej jakości kiszonki powinny być obecne w naszej diecie przez cały rok. Ich codzienne spożycie rewelacyjnie sprawdza się, zapewniając codzienną dawką bakterii probiotycznych, które są oczekiwane przez organizm. U nas tak faktycznie jest , ogórki kiszone chłopaki jedzą cały rok. W okresie zimowo-wiosennym mieliśmy zasadę codziennie jeden ogórek.
Urozmaicenie menu
Kolejną zaletą sezonowości w diecie jest urozmaicenie naszego jadłospisu. Nasze menu będzie zmieniało się przez cały rok, w zależności od tego, na co jest aktualnie sezon. Naturalne jest, że kiedy jest upał nie chce nam się za bardzo jeść, nasza przemiana materii jest rozleniwiona. To właśnie wtedy zdecydowanie chętniej sięgamy po warzywa i owoce, niż po produkty mięsne i mączne. To dobry moment na modyfikacje naszych przyzwyczajeń kulinarnych, na wprowadzenie do swojej kuchni powiewu świeżości, lekkości. Bawmy się dostępnymi produktami, kombinujmy.
Pomysł na lekki obiad
Przykładowe pomysły na lekkie obiady w upalne dni:
– makaron/ryż z serkiem i truskawkami/malinami
-Sałatka z grillowanym kurczakiem
-młode ziemniaki, jajko sadzone, mizeria
-lekka zupa krem z młodej włoszczyzny z koperkiem/kalarepką/kalafiorem
-sałatka z pieczoną/grillowaną rybą
No i coś dla ekologii
Na koniec zalet sezonowości dodam argument ekologiczny, bo to teraz takie na czasie. Wybierając produkty lokalne, sezonowe przyczyniamy się do krótszej drogi ich transportu, a więc mniejsza emisja spalin, jeżeli dodamy do tego wyprawę do warzywniaka z własnymi opakowaniami na zakupy to będziemy mogli sobie postawić plusik przy ratowaniu naszej planety.
Zachęcam do wprowadzenia sezonowości do swoim menu. Produkty sezonowe to najlepszy wybór dla każdego od maluszka do staruszka. Uczmy nasze dzieci, zasad zdrowego odżywiania i spożywania produktów zgodnie z ich naturalnym cyklem występowania w przyrodzie.